Euthanasie jong Nederlands misbruikslachtoffer wekt woede in Groot-Brittannië/L’euthanasie d’une jeune hollandaise victime d’agression sexuelle crée la colère en Grande-Bretagne

Logo-rtlnieuws11 mei 2016grrrr é u o ele é t u o t r e é t u o ele é r t u u o t r é r ele é r e r t u o t r ele é e grrrrr

Euthanasie jong Nederlands misbruikslachtoffer wekt woede in Groot-Brittannië

De euthanasie van een Nederlands slachtoffer van seksueel misbruik zorgt voor woedende reacties in Groot-Brittannië. « Dit is een horrorzaak. »

In het land woedt een felle discussie over euthanasie. Het is er verboden en het verhaal van de Nederlandse vrouw wordt als voorbeeld gebruikt van de gevaren van de regeling.

Het draait om een zaak die vorige maand geanonimiseerd is gepubliceerd door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Seksueel misbruik

Een vrouw van tussen de 20 en 30 heeft euthanasie gepleegd. Twee jaar daarvoor had ze de arts gevraagd de euthanasieprocedure te starten. Haar klachten begonnen 15 jaar geleden na seksueel misbruik.

De vrouw was volgens het rapport onder meer depressief en suïcidaal. Ze had ook lichamelijke klachten. Zo kreeg ze sondevoeding en had ze blaas- en darmproblemen waardoor ze een katheter nodig had. Ook had ze last van een nierfunctiestoornis.

Ernstig verzwakt

Haar lijden werd steeds groter en op een gegeven moment kon de vrouw er niet meer tegen. Ze had het gevoel dat ze stervende was, maar niet stierf. Ze was ernstig verzwakt en kwam bijna niet meer uit haar bed. Ook was de vrouw afhankelijk van zorg van anderen.

Toen ze om euthanasie vroeg hebben meerdere medici naar haar zaak gekeken. Daarna is er nog een second opinion gedaan bij een expert in traumabehandeling. Deze behandeling was nog tijdelijk gedeeltelijk succesvol.

Andere opties waren er niet meer. Haar behandelend psychiater zei dat er geen zicht meer op verbetering was. Andere medisch specialisten waren het met hem eens. De Regionale Toetsingscommissie oordeelde dat de betrokken arts zich aan de regels heeft gehouden. Er was ‘geen redelijke andere oplossing’.

Woedende reacties 

Britse politici zijn geschokt; de discussie is in alle hevigheid losgebarsten. Robert Flello van de Britse oppositiepartij Labour noemt het een ‘horrorzaak’, meldt de krant Daily Mail: « Het is bijna een boodschap dat als je een slachtoffer bent van misbruik, en je daardoor psychische klachten krijgt, je gestraft wordt door gedood te worden. »

‘Ze had hulp nodig’

Fiona Bruce van de Conservatieven is voorzitter van een anti-euthanasiebeweging: « Deze tragische situatie laat zien waarom euthanasie nooit legaal zou moeten zijn in dit land. Wat deze vrouw nodig had op dit desperate moment in haar jonge leven was hulp en steun om haar problemen te overkomen, geen euthanasie. »

De discussie over euthanasie komt om de zoveel tijd weer boven in het land, vertelt correspondent Anne Saenen. « De discussie ligt zeker gevoelig hier. Veel Britten begrijpen die Nederlandse regeling niet. »

Voorstanders 

Maar er zijn wel voorstanders van euthanasie, zegt Saenen: « Denk bijvoorbeeld aan de zaak rond Tony Nicklinson. Hij kon na een beroerte alleen nog maar communiceren door te knipperen met zijn ogen. Hij wilde euthanasie plegen en de discussie laaide toen hevig op. Maar zijn euthanasieverzoek werd uiteindelijk afgewezen door het Britse hooggerechtshof. »

Pour lire l’article, cliquez sur le logo de rtlnieuws

Une réflexion au sujet de « Euthanasie jong Nederlands misbruikslachtoffer wekt woede in Groot-Brittannië/L’euthanasie d’une jeune hollandaise victime d’agression sexuelle crée la colère en Grande-Bretagne »

  1. Atre ret mioi res a pit ret de tret out ret de le eret de rit de en aaa grrrr é t o e é t o ele é r t ele é Hier c’était la Journée mondiale des essais cliniques: 8 médicaments de thérapie #génique pr des maladies rares du sang, des muscles, du système immunitaire, de la vision… issus de la #recherchgrrrr é t o t r é e dŕ ele u o t r é t u o ele é e grrrre Généthon, labo @Telethon_France, sont en phase clinique https://t.co/Gu3CWz5xSA https://t.co/Ef0zMqXERE

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.